maandag 26 maart 2018

Ouderentour dag 5

20 maart Lunteren Huiskamer Tenang Senang

 

Tegenover de Molukse seniorenwoningen staat de Molukse kerk, de Geredja Indjili Maluku. 

 
Elke dinsdag komen hier Molukse en een aantal Nederlandse ouderen bij elkaar. Een levendige groep van vrijwilligers, de meesten zelf ook niet meer piepjong, zorgen voor een gezamenlijke lunch en een programma.

 
Deze week is de middag bestemd voor het filmverhaal ‘Ena en de vissen’. Al voor de lunchzetten we de bannerexpo op in de mooie hal van het kerkgebouw. Er is voldoende ruimte om de banners te lezen en te bekijken. Uiteraard worden er bekenden gespot dieantwoord hebben gegeven op de vraag naar zijn of haar favoriete jeugdverhaal. 
Extra leuk om te lezen natuurlijk.
 
Net voor de lunch druppelt een groepje vrouwen binnen die net van hun gymuurtje komen. 94 jaar is de oudste die we begroeten. 


De tahuri bij de start van het filmverhaal wordt direct herkend. Bij de aftiteling wordt er  meegezongen met ‘Lembé lembe’, de aftitelsong die Maria Lekranty en Peter Lengams opnamen met groep 7/8 van de Samen Op Wegschool in Alphen a/d Rijn. Na de film horen we allerlei reacties en komen de verhalen op.‘Het herinnert me aan de kampong waar ik ben opgegroeid’ zegt iemand. ‘Op welke manier is het verhaal geschreven?’, vraag iemand anders.

We vertellen over de research van schrijfster/illustrator, Ada Lilipaly-de Voogt, die sprak met Molukse vissers over de Lalosi en de Bobara, de vissen die in het verhaal voorkomen, de foto’s en boeken die ze gebruikte. ‘Historisch verantwoord’ is direct een van de reacties.

 Na uitgebreid over herinneringen te hebben gepraat is het tijd voor de prachtige muziek met zanger / gitaris Harry Loppies.
Ouderen die zorgen voor elkaar en jonge gezinnen die terugkomen naar de wijk, horen we over de Molukse wijk in Lunteren. Voldoening, is het woord dat we meerdere keren horen van de oude vrijwilligers die de wekelijkse bijeenkomst organiseren. 
Als afsluiting bloemen voor de brengers van het programma van vandaag. Dan worden de alleroudsten thuisgebracht en ruimen de anderen op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten